Chapter 17: Female reproduction

 

1.      When does the cell division that leads to primary oocytes occur?

         a.      while in the uterus

         b.      about 70 days before ovulation

         c.      just prior to ovulation

         d.      immediately after fertilization

 

2.      Cell division of the secondary oocyte occurs:

         a.      prior to birth

         b.      at puberty

         c.      just prior to fertilization

         d.      after fertilization

 

3.      In the nonpregnant woman the most important source of progesterone is:

         a.      the ovum

         b.      theca cells

         c.      granulosa cells

         d.      corpus luteum

 

4.      The most important hormonal product of thecal cells is?

         a.      estrogens

         b.      inhibin

         c.      androgens

         d.      follicle stimulating hormone

 

5.      Plasma progesterone is at its highest plasma concentration at which of the following phases of the ovarian cycle?

         a.      just prior to ovulation

         b.      during the luteal phase

         c.      just after the onset of menstrual flow

         d.      at the mid point of the follicular phase

 

6.      Conversion of several pre-antral follicles into antral follicles in the first week of the menstrual cycle is stimulated by:

         a.      luteinizing hormone

         b.      follicle stimulating hormone

         c.      estrogens

         d.      progesterone

 

7.      Luteinizing hormone is at its highest plasma concentration at which of the following phases of the ovarian cycle?

         a.      just prior to ovulation

         b.      during the luteal phase

         c.      just after the onset of menstrual flow

         d.      at the mid point of the follicular phase

 

8.      Estrogens have all of the following actions except:

         a.      stimulating growth of the endometrial layer of the uterus

         b.      stimulating cervical secretion of an abundant watery fluid

         c.      stimulating growth of long bones

         d.      stimulating growth of pubic and axillary hair

 

9.      Estrogens have all of the following actions except:

         a.      stimulating bone growth and epiphyseal closure

         b.      stimulating growth of fat and duct cells in the breast

         c.      causing the endometrium to stop growing and start secreting

         d.      stimulating "female pattern" fat distribution

 

10.     Follicle stimulating hormone acts on which of the following cells?

         a.      primary oocytes

         b.      secondary oocytes

         c.      thecal cells

         d.      granulosa cells

 

11.     The pre-ovulatory surge of luteinizing hormone which occurs during the ovarian cycle is caused by:

         a.      a decrease in gonadotropin releasing hormone (GnRH)

         b.      an increase in plasma estrogen concentration

         c.      a decrease in plasma estrogen concentration

         d.      an increase in plasma progesterone concentration

 

12.     Which of the following processes causes the endometrium to slough off at the time of menstruation?

         a.      the endometrium has an inherent life span of about 10 days and then degenerates

         b.      a reduction of the plasma concentration of luteinizing hormone

         c.      an increase in the plasma concentration of inhibin

         d.      a reduction of the plasma concentrations on estrogens and progesterone

 

13.     Fertilization usually occurs:

         a.      at the surface of the ovary

         b.      in the oviduct

         c.      in the uterus

         d.      in the vagina

 

14.     Increased blood flow to the external genitalia and clitoral erection during sexual arousal is caused by increased:

         a.      plasma concentrations of estrogen

         b.      plasma concentrations of progesterone

         c.      activity of the parasympathetic nervous system

         d.      activity of the sympathetic nervous system

 

Answers

 

1. a       2. d       3. d       4. c       5. b       6. b       7. a       8. d       9. c       10. d     11. b     12. d    

13. b     14. c